Cum poți scăpa de executare silită, prin invocarea prescripției !?!

Am avut cativa clienti care au fost somati sa plateasca o datorie mai veche de 3 ani, de catre firme care au preluat creanta de la banca unde au avut incheiat un contract de imprumut.

Lasand la o parte principiul moral de a „restitui Cezarului, ce este al Cezarului”, trebuie sa sti ca prescriptia este de fapt o sanctiune civila pentru creditorul neglijent, care timp de 3 ani nu ia masuri pentru recuperarea creantei de la datornic.

Deci, pana la urma, prescriptia este corecta din punct de vedere moral, din cel putin doua motive, ce tin de atitudinea bancilor si a firmelor de recuperari creante:

  1. abuzeaza de naivitatea si nevoia oamenilor care nu au alta solutie pentru a finanta proiectele persoanale, impunand dobanzi exagerat de mari si costuri ascunse in comisioane si penalitati;
  2. nu dau dovada de intelegere pentru clientii ajunsi in impas financiar si impun plata imediata a creditului restant, majorat cu dobanzi si costuri exagerate.

Din aceasta practica abuziva se poate vedea ca scopul principal al bancilor este subjugarea financiara a clientilor restanti, pentru a-i tine captivi la nesfarsit cu executarea a pana la 50% din venitul lunar, combinat uneori cu vanzarea bunurilor personale ale clientilor mai putin norocosi.

Din pacate, de acest sistem eficient de exploatare a naivitatii si neglijentei oamenilor cinstiti si muncitori(nu includ aici pe smecherii care reusesc sa fenteze acest sistem), profita, uneori si executori judecatoresti, avocati, experti evaluatori, etc., ale caror onorarii sunt incluse in datoria totala, dar care ignora cu buna stiinta dispozitii legale.

Asa ca, sunt bucuros de fiecare data sa ajut un client sa scape de executarea silita, atunci cand intervine prescriptia datoriei.

Trebuie sa intelegi ca prescriptia nu poate fi constatata din oficiu de catre executor sau judecator!

Ea trebuie invocata de catre debitor prin contestatia la executare, care poate fi depusa la instanta competenta in maxim 15 zile de la primirea somatiei sau aflarea despre executare in orice alt mod ( cum ar fi anuntarea de catre angajator ca s-a pus poprire pe salariu).

De aceea, este important sa apelezi la noi imediat ce afli de executarea silita, pentru a verifica daca poti invoca prescriptia si apoi sa redactam pentru tine contestatia la executare pe care sa o trimiti instantei competente.

Nu va fi necesar sa te prezinti in fata judecatorului si nici sa-ti angajezi avocat care sa te reprezinte.

Este suficient ca judecatorul sa constate invocarea prescriptiei prin contestatia redactata de noi, pentru a dispune anularea executarii silite!

Chiar daca au trecut cele 15 zile, tot va fi util sa apelezi la noi, pentru a te invata cum sa te aperi de abuzurile executorului sau pentru a descoperi eventuale sume nedatorate, cum ar fi comisioane, dobanzi sau penalitati calculate gresit, etc..

De exemplu, pentru o clienta din Timisoara, am reusit sa anulam executarea silita, pe motiv ca un judecator a incuviintat inceperea executarii silite, fara a verifica valoarea creantei, cu toate ca era obligat sa o faca conform legii. Am reusit chiar sa reducem creanta prin eliminarea unor comisioane abuzive. Pare de necrezut, dar judecatorul care a dispus anularea, este coleg de instanta cu judecatorul care a admis-o. Nu-i asa ca Justitia poate fi uneori suprinzatoare?

Gasesti aici hotararea publicata pe portalul instantelor de judecata:

http://portal.just.ro/325/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=32500000000292527&id_inst=325

 

Redau mai jos articolele din Codul civil care se refera la prescriptia extinctiva.

Extras din Codul civil:

Art. 2.500. – (1) Dreptul material la acţiune, denumit în continuare drept la acţiune, se stinge prin prescripţie, dacă nu a fost exercitat în termenul stabilit de lege. (2) În sensul prezentului titlu, prin drept la acţiune se înţelege dreptul de a constrânge o persoană, cu ajutorul forţei publice, să execute o anumită prestaţie, să respecte o anumită situaţie juridică sau să suporte orice altă sancţiune civilă, după caz.

Art. 2.501. – (1) Drepturile la acţiune având un obiect patrimonial sunt supuse prescripţiei extinctive, afară de cazul în care prin lege s-ar dispune altfel.

Art. 2.506. – (1) După împlinirea prescripţiei, cel obligat este îndreptăţit să refuze executarea prestaţiei.

Art. 2.512 – Invocarea prescripţiei de partea interesată

(1) Prescripţia poate fi opusă numai de cel în folosul căruia curge, personal sau prin reprezentant, şi fără a fi ţinut să producă vreun titlu contrar ori să fi fost de bună-credinţă.

(2) Organul de jurisdicţie competent nu poate aplica prescripţia din oficiu.

(3) Dispoziţiile prezentului articol sunt aplicabile chiar dacă invocarea prescripţiei ar fi în interesul statului sau al unităţilor sale administrativ-teritoriale.

Art. 2.517. – Termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen.

 

Aceasta este o formulare standard prin care descriem procedura de lucru si garantiile acordate pentru serviciile juridice online:

 

Daca apelati la serviciile noastre, apasand butonul „Vreau Analiza Gratuita” si apoi completand formularul de consultanta, noi putem sa analizam legislatia aplicabila si documentele dvs., pe baza carora vom redacta un raport de consultanta juridica care sa contina toate informatiile de care aveti nevoie.

In raport vom preciza solutiile propuse si tarifele pentru fiecare serviciu oferit.

Tariful este de 150 de lei, in limita a 10 pagini de acte studiate. Tarif suplimentar – 5 lei/pagina.

Tariful de consultanta se deduce din tarifele serviciilor urmatoare pe problema analizata.

Daca optati imediat pentru redactarea actului juridic necesar rezolvarii problemei dvs., puteti renunta la raportul de consultanta juridica. Raportul va este util daca aveti deja avocat sau doriti sa apelati la un alt avocat pentru rezolvarea problemei.

Tariful pentru redactarea unui act juridic este de 300 de lei, in limita a 4 pagini. Tarif suplimentar: 50 lei/pagina.

Acesta include consultanta initiala, redactarea documentului si asistenta juridica pe toata perioada desfasurarii procesului/procedurii, pana la solutia definitiva/finalizarea procedurii (prin e-mail si telefonic).

Acesta nu include tarifele pentru redactarea urmatoarelor acte juridice necesare pentru rezolvarea aceleasi probleme juridice. De exemplu, in cazul unei cereri de chemare in judecata, tariful nu include si redactarea raspunsului la intampinarea partii adverse, precizari, cereri diverse, concluzii scrise, cereri de apel sau recurs, etc..

Totusi se vor aplica reduceri in functie de complexitatea documentului ce va fi redactat. De exemplu, tariful pentru raspunsul la intampinare va putea fi stabilit la 200 de lei. Un interogatoriu pentru partea adversa – 100 de lei.

 

Precizare Importanta:

Percepem tariful de consultanta doar daca identificam o solutie legala pentru rezolvarea problemei dvs. juridice!

 

Tariful se achita dupa ce primiti raportul juridic / documentele necesare, pe baza de factura proforma, urmand sa primiti si factura fiscala dupa confirmarea incasarii tarifului.

 

Factura proforma nu are termen de plata si nu va obliga la achitarea tarifului, decat daca doriti sa beneficiati si de alte servicii juridice online.

 

Pentru completarea facturii fiscale, va rugam sa ne precizati datele din actul dvs. de identitate (tip act, serie, numar si CNP) sau ale societatii pe care o reprezentati.

 

La dispozitia ta,

Av. Daniel Plesoiu

Manager Coordonator www.legalservnet.ro

Mobil: 0744.369.716