Cum imi aleg avocatul !?

1. Buna reputatie. Atentie! Nu este suficient ca un avocat sa aiba notorietate! Un avocat bun trebuie sa aiba si o buna reputatie, atat in randul clientilor, cat si in randul colegilor de breasla. Daca ezitati sa cereti referinte de la clienti, o idee buna ar fi sa verificati pe internet informatiile disponibile. In primul rand, ar trebui sa gasiti cel putin un site pe care sa fie publicate datele de contact ale avocatului. Prima sursa este Tabloul avocatilor, care este disponibil pe site-ul baroului din care face parte. Evident ca avocatul ar trebui sa va ofere o carte de vizita.

2. Prestanta. Trebuie sa fiti atent la tinuta si comportamentul avocatului fata de dvs. Sa poarte un costum sobru, de buna calitate, fara urme evidente de uzura. Un bun indicator al prestantei sunt pantofii. Acestia trebuie sa fie curati si bine lustruiti si sa nu fie exagerat de uzati. Comportamentul avocatului trebuie sa fie oficial si politicos, dar nu arogant.

3. Rabdare. Este foarte important ca avocatul sa aiba rabdare sa va asculte cu atentie pana la capat. In timp ce va asculta, trebuie sa va dovedeasca ca este interesat de ceea ce spuneti, prin intrebari pertinente si la obiect care sa-l ajute sa inteleaga foarte bine problema cu care va confruntati. Un avocat bun nu trebuie sa va dea solutia la prima intalnire. Daca o face, inseamna ca ori nu este foarte interesat de problema dvs. si se eschiveaza ori ca doreste sa va „agate” si sa va ia banii de onorariu.

4. Sinceritate. Avocatul trebuie sa fie sincer cu dvs., atat asupra capacitatii sale profesionale de a va evalua si rezolva problema juridica, cat si asupra sanselor reale de castig pe care le aveti. Chiar daca aceasta calitate pare greu de verificat, puteti considera in proportie de 50% ca avocatul este sincer fata de dvs., daca indeplineste criteriile de mai sus. Buna reputatie nu se poate castiga inseland clientii. O atitudine oficiala si respectuoasa arata faptul ca avocatul trateaza cu seriozitate cazul dvs. si tine la buna sa imagine. Un avocat bun se implica doar in cazurile cu sanse mari de castig, pentru a-si construi imaginea unui avocat de succes, ce va atrage in viitori tot mai multi clienti. Trebuie sa aveti in vedere ca sansele de castig nu pot fi evaluate la prima vedere, ci doar dupa o analiza atenta a documentelor, urmata de o sedinta de informare, pentru a afla toate informatiile relevante despre cazul dvs.. Evident ca acest serviciu nu este gratuit, majoritatea avocatilor solicitand un onorariu pentru studiul documentatiei si sedinta de consultanta.

5. Profesionalism. Avocatul trebuie sa dovedeasca ca este profesionist. Dupa prima discutie, daca este de acord sa va ajute, avocatul trebuie sa va comunice onorariul si modalitatea de plata. De obicei, avocatii percep 3 categorii de onorarii: a) onorariu pentru studiul documentatiei si evaluarea problemei juridice; acesta poate fi o suma fixa sau un tarif orar, care se va stabili in functie de numarul de ore alocat de avocat evaluarii problemei juridice; b) onorariul pentru asistenta juridica si reprezentare; acesta se poate stabili in aceleasi conditi si este, de regula, mai mare decat onorariul de evaluare; c) onorariu de succes; se stabileste, de regula, ca un procent din suma castigata sau, dupa caz, din suma pretinsa de adversarul dvs. si de care ati fost scutit la plata. Avocatul este obligat sa incheie cu dvs. un contract de asistenta juridica si sa va elibereze chitanta pentru toate sumele achitate conform contractului. Daca doriti sa recuperati onorariile achitate, avocatul este obligat sa depuna chitantele in original la dosarul cauzei si sa solicite  instantei de judecata obligarea adversarului dvs. la plata acestora, in cazul in care veti avea castig de cauza.