Ce trebuie să faci pentru a câștiga în fața instantei de judecata!

În carierea mea de avocat am avut ocazia să întâlnesc sute de clienți, cu probleme diverse, În aproape toate domeniile juridice. Am reușit astfel să identific un profil al judecătorului roman, confruntat cu un sistem judiciar ineficient, subfinanțat, cu prea multe dosare si prea puțin timp la dispoziție pentru a le putea analiza in detaliu si da soluții corecte, cel puțin din perspectiva aplicării corecte a legii.

Observați că titlul articolului se încheie cu un semn de exclamare, chiar dacă este formulat ca o întrebare. Nu întâmplător am folosit semnul exclamării, pentru ca ideile din acest articol reprezintă pentru mine cu certitudine, cheia câștigării unui proces, mai exact, calea sigură de a convinge judecătorul că dreptatea si legea este de partea clientului. Există o singură condiție prealabilă aici: Să fi capabil să te ridici deasupra interesului personal, pentru a vedea conflictul juridic din perspectiva judecătorului, chemat să aplice legea (conform Constituției, Justiția se înfăptuiește in numele legii), in mod independent, imparțial si fără implicare emoțională.

Nu sunt un bun scriitor, dar am avut norocul sa citesc o carte care învață avocații cum sa convingă judecătorul al cărui profil vi l-am descris mai sus. Va redau doar câteva citate elocvente din cartea „Convinge judecătorul”, scrisa de Dl. Avocat Adrian Toni Neacșu (fost judecător si președinte de judecătorie), pentru a înțelege care este adevărata provocare in fata instanței de judecata:

„ Avocatul trebuie mai întâi sa scrie bine, astfel încât sa atragă si sa mențină atenția judecătorului asupra cererii lui.”
„ 2. Realitatea. Judecătorul nu are timp.
Judecătorul se afla într-o veșnica presiune a timpului”
„ 3. Realitatea. Judecătorul este îngropat in dosare
Un judecător are foarte multe dosare de soluționat, prea multe.”
„Nu poți avea pretenția ca judecătorul sa acorde o atenție privilegiata dosarului tău.”
„Judecătorul va alege acea soluție cu a cărei argumentație juridica este de acord. …. pe care o va înțelege mai ușor si, … cea pe care o poate motiva ușor.”
„in general, se pune prea mare accent pe posibilitatea de convingere a judecătorului in sala de judecata, in faza orala a procesului. Puterea retoricii avocaților este supraevaluata. … In realitate, judecătorul își formează in proporție covârșitoare părerea despre dosar din documentele aflate in acesta. Documentele sunt cele care conving sau nu judecătorul, iar un avocat trebuie sa se perfecționeze in primul rând sa fie persuasiv in scris.”
„… daca vrei sa-ti crești șansele ca judecătorul sa aibă in vedere la pronunțare toate argumentele si punctele tale de vedere, concentrează-te pe concluziile scrise.”

V-am redat citatele de mai sus, pentru a înțelege ca judecătorul își formează opinia finala in funcție de conținutul dosarului.

Oricât de impresionanta ar fi pledoaria unui avocat, daca cererea nu este bine fundamentata legal, judecătorul o va respinge, fără a sta prea mult pe gânduri. Judecătorul nu are timp să „descifreze” cererile prea vagi sau prea lungi scrise de avocați, care prezinta prea multe detalii sau repetă inutil anumite pasaje, doar ca să impresioneze clientul și să justifice un onorariu mai mare. De regulă, asemenea cererii dau de înțeles judecătorului ca avocatul nu cunoaște in detaliu sau nu înțelege situația clientului, caz in care, va respinge cererea, chiar daca dreptatea este de partea sa.

Judecătorul nu ia decizia în sala de judecată, după ce ascultă pledoariile avocaților, ci mai târziu in biroul său, pe baza documentelor din dosar. Cele mai importante documente sunt cererile părților implicate si concluziile scrise, prin care avocații își expun argumentele de final.

Prin urmare, cel mai important serviciu de care puteți beneficia este redactarea unei cereri clare, scurte, bine fundamentată legal si convingătoare.

Noi cunoaștem foarte bine sistemul judiciar si înțelegem modul de gândire al unui judecător, astfel încât putem evalua în mod corect șansele de câștig pe care clienții noștri le au in faţa justiției.

Pe de altă parte, suntem sinceri şi corecți cu clienții noștri, atunci când analizăm problema juridică cu care se confruntă.
Când oferim soluții de rezolvare, avem în vedere interesul major al clientului şi nu urmărim să încasăm onorarii cu orice preț.

Dorim să dezvoltăm cu fiecare client o relație de durată, bazată pe încredere si respect reciproc.

Cu alte cuvinte, ne dorim să avem doar clienți mulțumiți, care ne recomandă cercului lor de cunoștințe si apelează la noi de fiecare data când au nevoie de un sfat juridic sau asistenţă în derularea unei proceduri legale.

Autor:
Av. Daniel Pleșoiu
Manager Coordonator

Aici puteți citi părerile unor clienți mulțumiți de serviciile noastre: http://www.legalservnet.ro/parerea-clientilor/

ANALIZĂM GRATUIT PROBLEMA TA JURIDICĂ!
in 24 de ore vei primi un mesaj ce va cuprinde:

  • explicaţii cu privire la natura problemei juridice cu care te confrunţi;
  • soluţiile propuse de noi pentru rezolvare;
  • serviciile pe care le putem oferi;
  • tariful pentru fiecare serviciu oferit.

Trebuie doar să completezi formularul de comandă!

Lasă un răspuns