PFA cu venituri din drepturi de autor intra in vizorul Fiscului

Redam mai jos un extras dintr-un articol publicat pe portalul contabil.manager.ro, referitor la un proiect de modificare a Codului fiscal, ce vizeaza si impozitarea activitatii PFA.
„Modificari pentru PFA in Noul Cod Fiscal.
Proiectul noului Cod fiscal ofera o supriza in ce priveste domeniul profesiilor libere si aduce si aici unele modificari semnificative.

„Fiscul poate sa reconsidere natura veniturilor si sa modifice impozitarea”.

„Potrivit Codului fiscal (in vigoare n.r.), la stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al acesteia. In baza acestor prevederi, daca tranzactiile nu sunt bine fundamentate, autoritatile fiscale pot reconsidera natura veniturilor”.

O explicatie adaugata de sursa e urmatoarea: drepturile de autor pot fi asimilate salariilor si impuse cu toate taxele si contributiile aferente acestora…” Articolul complet, se gaseste la: http://contabilul.manager.ro/a/12939/modificari-pentru-pfa-in-noul-cod-fiscal-anuntul-oficial.html

Comentariul Legalservnet.ro:

Nu as spune ca modificarea codului fiscal va fi semnificativa, in conditiile in care, asa cum rezulta din acest articol, sunt doar 2 modificari minore:

1. In definitia veniturilor din activitati independente, a fost inlocuita expresia „venituri comerciale” cu sintagma „venituri din activitati economice”. Modificarea se „aliniaza” la trendul eliminarii expresiei „comercial” din dispozitiile legale, deschis in anul 2011 de noul Cod civil. Va reamintesc ca in noul cod civil, „comerciantii” au fost transformati in „profesionisti”. La instantele de judecata, fostele sectii comerciale au fost incluse in sectiile civile. Treptat, cuvantul comercial va disparea din toate actele normative si va ramane doar in dictionare, ca o relicva a secolelor trecute.

2. Se va renunta la enumerarea profesiilor liberale supuse codului fiscal, urmand sa fie introdusa o definitie generala care va include orice serviciu cu caracter profesional. Este de inteles aceasta simplificare, pentru a evita necorelarea codului fiscal cu legislatia care reglementeaza activitatea PFA.

Revenind la implicatiile fiscale ale acestor modificari, tin sa fac cateva precizari legate de mentalitatea „Fiscului” (adica ANAF):

1. Singura grija a fiscului este colectarea taxelor si impozitelor la buget. Daca va reconsidera o activitate economica, o va face doar pentru a creste nivelul de impozit sau pentru aplicarea unor noi taxe. In nici un caz, fiscul nu va scuti de impozit o anumita tranzactie, pe considerentul ca nu se incadreaza in domeniul de activitate al PFA. Sa fim seriosi! Daca platesti impozitul, fiscul nu are nici o preocupare pentru tipul activitatilor pe care le desfasori.

2. De cand fiscul are dreptul sa reconsidere un venit obtinut din alte surse decat contractul de munca, ca fiind un venit ce provine dintr-o activitate dependenta de angajator, adica un salariu, cei care au contract de munca si PFA, risca sa fie obligati la plata unor sume exorbitant de mari si sa intre in executare silita.

Haideti sa vedem de unde provine aceasta problema. De ceva timp, codul fiscal prevede scutirea salariatilor de plata contributiilor obligatorii catre fondurile de pensie, somaj, etc., (cu exceptia contributiei la sanatate), pentru veniturile din alte surse (inchiriere, comisioane, consultanta, drepturi de autor, etc.). Cu alte cuvinte, aceste venituri suplimentare se impoziteaza cu 16%, dupa ce se retine cota de 5,5% pentru CASS (contributia beneficiarului la fondul de sanatate). Asta inseamna o cota de impozitare de 21,5% pentru aceste venituri, fata de 59% (43% contributii + impozitul pe venit de 16%), cota de impozitare pentru salariul unui angajat in conditii normale de munca. Prin urmare, este de inteles de ce unii angajatori propun/impun angajatilor sa-si infiinteze un PFA, pentru a le plati in acest sistem cam 80% din salariu. Acest fenomen s-a generalizat atat de mult, incat a determinat Guvernul sa dea fiscului posibilitatea de a reconsidera incasarile pe PFA ca fiind salariu si sa calculeze retroactiv diferenta de 37,5%, cu aplicarea penalitatilor si majorarilor de intarziere. Trebuie sa recunosc ca este corecta reconsiderarea veniturilor incasate de PFA de la angajator ca fiind de fapt un salariu mascat. Este evident ca salariatul cu PFA nu desfasoara o activitate independenta fata de angajator, pentru veniturile incasate astfel. Tragic este faptul ca avantajul fiscal este doar de partea angajatorului, angajatul fiind lipsit de beneficiul unor sume importante la pensie sau somaj.

3. De fapt, aceste modificari vizeaza in principal pe salariatii din mass-media, care incaseaza majoritatea veniturilor pe drepturi de autor. In orice caz, modificarea va afecta doar veniturile din drepturile de autor incasate de la angajator, nu si pe cele incasate de la alte publicatii cu care redactorii nu au relatii de munca.

Ramane de vazut in ce masura aceste modificari vor aduce bani suplimentari la buget sau, cei vizati vor gasi alte metode de evaziune fiscala, legala sau nu.

In orice caz, exista metode mult mai simple si eficiente de a reduce nivelul de impozitare al veniturilor, fara riscul de a fi „reconsiderat” si executat de fisc. Este adevarat, solutia se aplica cu succes doar pentru managerii cu functii de conducere, ale caror venituri depasesc cu mult nivelul salariului mediu pe economie. Evident, sumele economisite astfel, ar fi bine sa fie investite in fonduri private de pensie, care ofera randament de peste 100% fata de sistemul public de pensii.

29 August, 2014

Av. Daniel Plesoiu

Manager Coordonator

ANALIZĂM GRATUIT PROBLEMA TA JURIDICĂ!

in 24 de ore vei primi un mesaj ce va cuprinde:

  • explicaţii cu privire la natura problemei juridice cu care te confrunţi;
  • soluţiile propuse de noi pentru rezolvare;
  • serviciile pe care le putem oferi;
  • tariful pentru fiecare serviciu oferit.

 Trebuie doar sa completezi formularul de comandă!

Lasă un răspuns