Sedinta de informare privind avantajele medierii nu mai este obligatorie

Sedinta de informare privind avantajele medierii nu mai este obligatorie

Incepand cu data de 7 Mai 2014, nu mai este obligatorie participarea la sedinta de informare privind avantajele medierii, inainte de formularea unei cereri de chemare in judecata.

Curtea Constitutionala a considerat drept neconstitutionale dispoziţiile art.2 alin.(1) din Legea nr.192∕2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator. Se stie ca majoritatea mediatorilor obtineau cele mai multe venituri din sedintele de informare si mai putin din mediere propriu-zisa. Chiar daca legea prevedea ca sedinta de informare era gratuita, printr-un artificiu pseudo-legal (prevedere in statutul mediatorului), mediatorii incasau in jur de 150 de lei pe sedinta de informare, cu titlu de cheltuieli cu redactarea invitatiei la mediere si expedierea acesteia.

Cred in continuare ca aceasta profesie nu era necesar a fi creata, atata timp cat medierea face parte din atributiile avocatului, inca din 1995, cand a fost adoptata legea profesiei de avocat. Am avut posibilitatea sa particip la mai multe sedinte de mediere sau informare si pot confirma ca rolul mediatorului s-a limitat doar la redactarea procesului verbal de informare sau mediere si evident, incasarea onorariului. Am incheiat un singur acord prin mediator, pentru a profita de dispozitiile legale ce permit obtinerea unei hotarari judecatoresti cu valoare de titlu executoriu. Sunt convins in continuare, ca un bun mediator trebuie sa fie in acelasi timp si un avocat cu experienta si  bun simt.

Cititi aici comunicatul Curtii Constitutionale: http://www.ccr.ro/comunicate/COMUNICAT-DE-PRES-339

Lasă un răspuns