Procedura de urmat in cazul unui accident rutier in Romania cu o masina inmatriculata in alta tara

1. Obtineti un exemplar dupa Constatarea amiabila de accident sau Procesul verbal de constatare a contraventiei incheiat de Politia Rutiera, dupa caz.

Documentul trebuie sa cuprinda toate datele despre: a) persoanele implicate in accident (nume, prenume, domiciliu, actul de identitate, calitate – conducator auto, pasager, pieton); b) autovehiculele implicate (marca, model, tip, nr.de inmatriculare); c) conditiile producerii accidentului (locatia exacta, schita accidentului, avariile constatate, daca au rezultat victime, persoana vinovata); d) date despre asigurarea RCA a autovehiculului condus de soferul vinovat (mai logic ar fi sa fie asigurat soferul si nu masina!!!): denumire asigurator, seria, numarul si data politei RCA, perioada de valabilitate a politei RCA.

 

Verificati daca datele completate corespund cu informatiile preluate din documentele originale si mai ales, asigurati-va ca descrierea conditiilor producerii accidentului este completa si corespunde realitatii. Daca organul de politie refuza corectarea datelor incorecte, cereti sa se consemneze obiectiunile dvs. inainte de a semna procesul verbal. Eventuale erori sau omisiuni v-ar putea crea probleme la recuperarea pagubelor si chiar ar putea atrage raspunderea dvs. pentru producerea accidentului. Exista si situatia culpei comune la producerea accidentului.


2. Obtineti o copie dupa polita RCA a autoturismului condus de soferul vinovat
Cereti o copie certificata pentru conformitate cu originalul de catre posesorul politei RCA sau de catre organul de politie, dupa caz. 

 

3. Daca nu sunteti vinovat de producerea accidentului, aflati corespondentul din Romania al societatii de asigurari straine care a emis polita RCA pentru autovehiculul condus de soferul vinovat. 

Puteti afla corespondentul din Romania al societatii de asigurari straine pe pagina de internet a Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R.) ( http://www.baar.ro/index.html ), la sectiunea “identificare corespondent” (http://www.baar.ro/index.html#noutati1 ).

Puteti contacta BAAR telefonic (021.319.13.02/03) sau pe e-mail (secretariat@baar.ro).

 

4. Avizati corespondentul despre accident si cereti deschiderea dosarului de dauna.

Dupa ce ati aflat care societatea de asigurare din Romania este corespondentul celei straine, o veti aviza cu privire la accident si ii veti solicita sa deschida dosar de dauna. Trebuie sa anexati toate documentele pe care le detineti referitor la evenimentul rutier produs.

Corespondentul nu va putea sa se angajeze in plata daunelor pana nu primeste confirmarea de la asiguratorul strain ca polita soferului care v-a pagubit este valabila. Pana atunci, societatea de asigurare romana poate, cel mult, sa constate avariile autoturismului. 

Daca asiguratorul din strainatate nu are un corespondent in Romaniagestionarea cazului de dauna se va face de BAAR.

 

Important!   Victimele ranite in urma accidentului sau urmasii victimelor decedate, vor fi despagubiti de catre societatea de asigurari si nu de soferul vinovat sau angajatorul acestuia. Valoarea despagubirilor a fost limitata la suma de 5.000.000 de euro/accident. Sub nici o forma, nu declarati in scris sau verbal suma pe care o pretindeti drept despagubire, inainte de a va consulta cu un avocat specializat in asigurari. Daca cititi acest articol, completati formularul de consultanta juridica si noi vom prezenta cazul dvs. avocatilor specializati in asigurari cu care colaboram. Acest serviciu este gratuit!

 

Am selectat cateva comentarii de pe forumuri, legate de acest subiect:

Am fost lovita in tara de o masina inmatriculata in Bulgaria.Dupa toate documentele la politie ,asiguratorul din Romania-corespondent al Bulgariei este numai in bucuresti si astepti sa se deplaseze unde locuiesti.Dupa aceea astepti 3 luni pana se verifica in Bulgaria daca asigurarea este in regula si pana cand vor "muschii "lor sa transmita aprobarea de daune. Rezultatul:am facur reparatia pe CASCO propriu(este legal) si asiguratorul meu a asteptat ca asiguratorul Bulgar sa vireze banii.Un sfat:feriti-va de masinile inmatriculate in Bulgaria.

Povestea mea e una fara sfarsit. cel putin asa pare in acest moment. anul trecut in iulie, m-a lovit unu'beat mort cu masina de bulgaria. eram oprita in fata trecerii de pietoni, in fata mea era o alta masina, idiotu' a venit cu viteza, m-a lovit si m-a proiectat in masina din fata. avea asigurare facut ain bulgaria, dar la o firma de asigurari noua, care nu are inca corespondent in romania, motiv pentru care cei care s-au ocupat de dosarul meu de dauna au fost cei de la BAAR. Le-am trimis toate documentele pe care mi le-au cerut: anexa 2 (se da atunci cand vinovatului i se intocmeste dosar penal), poze cu masinile avariate, formular de avizare dauna auto. Dupa 3 luni, si zeci de telefoane, mi-au trimis un evaluator, care in urma evaluarii a constat ca e dauna totala. in mod normal, dupa ce primeau documentele facute de evaluator in max 3 sapt trebuia sa primesc banii. Dar exact in momentul cheie mi-au spus ca au nevoie de declaritiile partilor din dosarul penal, declaratii care nu se elibereaza decat dupa judecarea dosarului. In momentul asta dosarul abia e la parchet, pana ajunge la judecatorie, pana se da un termen, pana se mai amana va dura cel putin un an. Eu ce sa fac in situatia asta? Ceea ce nu inteleg este de ce imi cer declaratiile partilor dintr-un dosar penal in care este judecat unu'ca a condus in stare ebrietate, nu ca a produs un accident. Le-am cerut sa-mi spuna in baza carei legi imi amana plata daunelor si bineinteles ca nu mi-au raspuns.

In urma cu 2 luni ne-a fost lovita masina de catre o persoana cu auto inmatriculat pe BG, corespondentul acesteia pe Romania, ASIROM, dupa toate demersurile facute, intocmirea dosarului, stabilirea daunei si mai bine de 2 luni trecute fara rezultate sunam din nou la BAAR si SURPRIZA : dosarul trimis catre ei de catre ASIROM CLUJ este incomplet! Ce lipseste? Procesul verbal de la politie si cartea verde a masinii care ne-a lovit! Cum naiba sa trimiti dosar de dauna fara aceste documente? Oare totusi ce continea dosarul pe care l-au trimis cei de la Asirom catre BAAR? Daca mai spun si ca am adus masina din Cluj pe platforma pe cheltuiala proprie si NU ne-a fost luata in considerare la constatarea daunei! Ca am fost scosi din service pe motiv ca ori platim stationarea ori eliberam locul ca asteapta altii si noi oricum nu avem niciun rezultat viz-aviz de situatia masinii! Ca am platit din nou platforma sa o aducem acasa si inca nu avem niciun rezultat! Asta-i Romania! MASINA NU ! BANI NU! REPARATUL COSTA 22000 LEI!

 

 

Lasă un răspuns