Despre termenele procedurale

codul-procedura-civilaTermenele procedurale sa calculeaza pe zile calendaristice.

Extras din noul Cod de procedura civila:

Art. 181

Calculul termenelor

(1) Termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, se calculează după cum urmează:

  1. când termenul se socoteşte pe ore, acesta începe să curgă de la ora zero a zilei următoare;
  2. când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte;
  3. când termenul se socoteşte pe săptămâni, luni sau ani, el se împlineşte în ziua corespunzătoare din ultima săptămână ori lună sau din ultimul an. Dacă ultima lună nu are zi corespunzătoare celei în care termenul a început să curgă, termenul se împlineşte în ultima zi a acestei luni.

(2) Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează.

Ratiunea pentru care termenele procedurale sunt calculate astfel, este aceea de a oferi celui care primeste o comunicare de la instanta sau intentioneaza sa promoveze o actiune juridica, posibilitatea de a beneficia integral de perioada de timp prevazuta de lege pentru exercitarea dreptului la actiune judiciara.

De exemplu, termenul de 15 zile pentru contestarea procesului verbal de contraventie trebuie sa curga din ziua urmatoare celei in care contravenientul a luat la cunostinta de sanctiune. Daca ultima zi pica intr-o zi nelucratoare, termenul se socoteste implinit in prima zi lucratoare, la ora 24.00.

Concret, daca se primeste procesul verbal pe data de 2 a lunii (personal sau prin posta), termenul de 15 zile incepe sa curga din data de 3 a lunii. In acest caz, ultima zi pica pe data de 17 a lunii, dar daca se intampla sa fie o zi de sambata, ultima zi pentru atacarea procesului verbal de contraventie este data de 19 a lunii.

Dar atentie, chiar daca termenul se socoteste pana la ora 24.00 a ultimei zi, depunerea plangerii se poate face in timpul programului de lucru al registraturii instantei sau al oficiului postal, daca se trimite prin posta (cu confirmare de primire). Prin urmare, in realitate, termenul expira in ultima zi, la ora terminarii programului de lucru, care poate fi ora 16.00 (pentru registratura instantei) sau ora 19.00 (pentru oficiul postal), dupa caz. Teoretic, noul Cod de procedura civila ofera posibilitatea de a trimite plangerea si prin e-mail, pe adresa instantei afisata pe portalul instantelor de judecata dar, pentru a fi luata in considerare, ar trebui sa aveti o semnatura electronica, pentru care se plateste un abonament anual unei firme specializate. Prin urmare, este mai simplu si mai ieftin sa trimiteti plangerea prin posta, cu confirmare de primire. Costul este de pana la 10 lei.

De aceea, noi acceptam cererile de redactare a unei plangeri contraventionale doar daca primim procesul verbal de contraventie cu minim 5 zile inainte de implinirea termenului de contestare (1 zi pentru analiza cererii; 1 zi pentru plata tarifului si trimiterea documentelor pentru analiza; 2 zile pentru redactarea plangerii si eventuale lamuriri pe telefon; 1 zi pentru client sa trimita plangerea). Pare mult, dar noi trebuie sa raspundem la solicitarile a zeci de clienti in fiecare zi, iar avocatii nostri colaboratori au si alti clienti personali, in afara celor repartizati de noi.

Prin urmare, daca intentionati sa contestati un proces verbal de contraventie, apelati imediat la serviciile noastre, completand formularul de comanda. Noi va raspundem in 24 de ore si daca, ne vom convinge ca aveti sanse reale de castig, vom redacta plangerea contraventionala, pe care o veti trimite prin posta pe adresa instantei competente. Tariful este de doar 69 de lei.

Este simplu, rapid si eficient. Mai usor de atat nu are cum sa fie!

Av. Daniel Plesoiu

Manager Coordonator www.legalservnet.ro

Lasă un răspuns