Cercetarea disciplinara a salariatului – dreptul de a fi asistat de un avocat

Citeam zilele trecute un articol pe avocatnet.ro despre un proiect de lege prin care se doreste modificarea Codului muncii in sensul acordarii posibilitatii de a fi asistat de un avocat salariatului cercetat disciplinar de catre angajator. Mi se pare inutila aceasta initiativa legislativa, din moment ce salariatul are oricum dreptul, daca doreste, sa fie asistat de un avocat. Este adevarat ca in Codul muncii este prevazut dreptul salariatului de a fi asistat de catre un reprezentant al sindicatului, daca exista un sindicat constituit. Dar hai sa fim seriosi! Cati salariati au fost asistati, cu succes de catre un reprezentant al sindicatului? Pot confirma din proprie experienta, ca cercetarile disciplinare sunt folosite de angajatori pentru a-i convinge pe salariatii incomozi sau necorespunzatori, sa-si dea demisia sau sa fie de acord cu incetarea contractului de munca prin desfiintarea postului, pentru a beneficia de ajutorul de somaj. Au fost cazuri cand salariatul s-a prezentat la cercetarea disciplinara cu un avocat, iar angajatorul nu s-a opus, pentru ca asistenta juridica este un drept al oricarui cetatean. Si atunci, de ce sa fie necesara o asemenea initiativa legislativa? Este o intrebare retorica, pentru ca este absolut inutila! Cred ca este, mai degraba, o strategie electorala, in perspectiva alegerilor prezidentiale de anul acesta.

Dincolo de implicatiile politice ale acestui proiect de modificare a Codului muncii, voi cei care, din nefericire, veti ajunge in comisia de disciplina, va recomand sa ne cereti sfatul, inainte de a va prezenta in fata comisiei de disciplina, fie telefonic la numarul 0723.799.297, fie lansand o comanda de consultanta juridica gratuita pe www.legalservnet.ro.

In final, pot sa va confirm ca nu mai exista cale de conciliere cu angajatorul daca se ajunge la cercetare disciplinara. Cea mai buna solutie pentru salariat este incetarea contractului de munca in conditii cat mai avantajoase, sub indrumarea unui avocat.

Daca, din diveste motive, nu aveti posibilitatea sa va asigurati prezenta unui avocat la discutiile cu angajatorul, noi va putem oferi cel putin o solutie de rezolvare in avantajul dvs., chiar si in lipsa unui avocat.

Puteti citi aici articolul de pe avocatnet.ro: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_37257/Salariatii-ar-putea-fi-aparati-de-un-avocat-atunci-cand-sunt-cercetati-disciplinar-Cum-va-ajuta-in-mod-concret-prezenta-avocatului.html#axzz323H09e3w

Lasă un răspuns